Logo
Lodziarnia na Południowej

O co chodzi z tymi gelato?

Zawsze chodzi o to samo – o smak! Czy wiecie, że włoskie gelato są dużo mniej napowietrzane (30%), niż lody na styl amerykański znane jako Ice cream (nawet do 80 %)…? Do tego zawierają mniej cukru i mniej tłuszczu. Podawane są w wyższej temperaturze, która nie zmraża kubków smakowych. Stąd zawsze wrażenie, że ich smak jest bardziej intensywny. No i…. mniej tuczą!

Jak tworzymy nasze gelato?

Od początku przyświecała nam jedna idea – robić lody uczciwie. Omijając gotowe półprodukty, nie korzystając ze skrótów, nie iść łatwiejszą i tańszą drogą. Dlatego rano już jesteśmy w lodziarni. Poszukując dla Państwa najlepszych surowców spełniamy swoje marzenie. Kroimy, obieramy, miksujemy, blendujemy, karmelizujemy, korzystając z wagi jubilerskiej odmierzamy potrzebne składniki, aby lody, które serwujemy, smakowały najlepiej.

„Jakość to nie czyn, jakość to nawyk”
Arystoteles